Heftruck accu laad niet op

Heftrucks en andere intern transportmiddelen zijn essentieel in magazijnen, distributiecentra en fabrieken. Maar ook bij kleinere bedrijven waar materieel verplaatst moet worden willen we kunnen vertrouwen op de werking en inzet van o.a. heftrucks. Niets zo vervelend als de heftruck accu niet oplaadt. Waar kan dit aan liggen? We zetten enkele oorzaken uit de praktijk op een rij.

Tien oorzaken waarom een heftruck batterij niet oplaadt:

1: Corrosie op de verbinders

Corrosie op de verbinders van een heftruck accu kan oplaadproblemen veroorzaken en de prestaties negatief beïnvloeden. Controleer de accuverbinders om na te gaan of corrosie aanwezig is. Corrosie kan eruitzien als witte, groene of blauwe poederachtige afzetting op het oppervlak.

2: Slechte connectie tussen verbinders

Als gevolg van vuil, corrosie, roest en of beschadigingen kan er een slechte connectie ontstaan tussen verbinders waardoor het laadproces wordt verstoord. Besteed speciale aandacht aan de accupolen, de klemmen en kabels waar problemen zich voor kunnen doen.

3: Stilstand, zelfontladen van heftruck accu

Een andere oorzaak is stilstand van de heftruck waardoor de accu zichzelf ontlaad. Dit is een natuurlijk proces dat optreedt door interne chemische processen. Langdurige stilstand kan lijden tot een diepe ontlading. Het proces van zelfontlading kan versneld worden door andere oorzaken zoals het niet uitzetten van de hoofdschakelaar. De elektrische componenten die standby staan op de heftruck, blijven stroom vragen als de hoofdschakelaar niet uit staat. Ook een onjuiste accu opslag, bijvoorbeeld bij blootstelling aan extreme temperaturen kan van invloed zijn. Evenals, uiteraard, defecte cellen in de accu.

4: Netzekering ligt eruit

Ook kan de netzekering van de lader doorgebrand zijn waardoor de accu van de heftruck niet oplaad. Controleer de lader zorgvuldig op eventuele andere problemen, denk hierbij aan beschadigingen in de bedrading, slechte connectoren en tekenen van oververhitting.

5: Stroomtoevoer onderbroken

Naast de netzekering van de lader die is doorgebrand, kan er ook een ander probleem zijn met de stroomtoevoer voor de lader. De netvoeding van de lader kan onderbroken zijn door fase/groepen uitval. Controleer de lader in een ander stopcontact om dit uit te sluiten.

6: Hoog frequent module defect

Het kan voorkomen dat een van de HF-module (hoog frequent module) van de lader defect is waardoor intelligente laadprofielen ontregelt zijn. Het correct functioneren van deze module is cruciaal om ervoor te zorgen dat de tractiebatterij veilig en efficiënt wordt opgeladen.

7: Heftruck wordt te weinig gebruikt

De heftruck of ander transportmiddel wordt te weinig gebruikt waardoor de accu zichzelf ontlaad en de standaard lader niet goed/meer werkt. De lader ontvangt te veel weerstand waardoor deze niet laad omdat de lader signalen krijgt dat de accu vol is.

8: Te diep ontladen

Als een heftruck accu te ver wordt ontladen kan dit leiden tot permanente schade waardoor er laadproblemen kunnen ontstaan. De accu is dan te diep ontladen geweest.

9: Verkeerd laden

Het kan zijn dat de heftruck accu verkeerd is geladen omdat deze is blootgesteld aan verkeerde oplaadparameters.

10: Temperatuur problemen

Ook extreme kou of hitte kunnen het opladen beïnvloeden.

Bovenstaande oorzaken zijn slechts een greep uit praktijkvoorbeelden die we met regelmaat tegenkomen. Waarbij een inspectie vooraf kan helpen om het probleem goed te kunnen duiden. Zo kunt u zelf al een aantal stappen doorlopen.

Probleem oplossen

Alvorens u het probleem van niet laden of niet goed laden kunt oplossen moet u onderzoeken welke factoren van invloed zijn op de verstoring van het laadproces.

1: Inspecteer de tractiebatterij nauwkeurig.

2: Controleer de lader.

3: Controleer kabels en aansluitingen.

4: Controleer zekeringen en schakelaars.

5: Raadpleeg een expert.

Voorkomen beter dan genezen

Het regelmatig onderhouden, schoonmaken en inspecteren van een heftruck accu helpt problemen voorkomen en zorgt ervoor dat uw materieel effectief en efficient inzetbaar is. Dit betreft juist ook de energiebron van intern transportmiddelen zoals een heftruck accu.

Batterijcentrum Nederland: meer dan een leverancier

Wij werken samen met diverse technische diensten van bedrijven waar de interne transportvloot zo efficiënt en effectief mogelijk ingezet dient te worden, vaak 24/7.

Onze ervaren adviseurs nemen bij ieder ‘vraagstuk’ de tijd om naar de klant te luisteren, zodat wij daarna duidelijk uit kunnen leggen hoe wij een technische dienst en organisatie kunnen ontzorgen op het gebied van tractiebatterijen, laadstations, laders en toebehoren.  Samen komen we tot de juiste oplossing voor uw situatie, werkwijze en wensen.

U profiteert bij Batterijcentrum Nederland van:

  • Scherpe prijs
  • Snelle levering
  • Hoogwaardige kwaliteit
  • Deskundig advies
  • Een optimale capaciteitsinzet voor uw elektrisch transport
  • Deskundige service en onderhoudsdienst

Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.