Welke lader kiezen als tussenladen niet kan worden voorkomen

Wanneer tussenlaadsessies nodig zijn, geeft dit eigenlijk aan dat er onvoldoende reservebatterijen of interne transportmiddelen beschikbaar zijn.

Dit kan ook voorkomen wanneer er in ploegendiensten wordt gewerkt die niet optimaal zijn afgestemd op het laadregime. Of tijdens piekbelasting in drukke perioden. Het frequent uitvoeren van tussenlaadsessies heeft echter invloed op de levensduur van de tractiebatterij.

Kans op schade erg groot

Bij een tussenlading van een tractiebatterij wordt de accu geladen zonder dat er aansluitend een nalading volgt. Tussenladingen worden sterk afgeraden, maar in de praktijk blijkt dat dit toch makkelijker gezegd is dan gedaan. Als uw heftruck even stilstaat, door een pauze of als het minder druk is, dan wordt al snel gedacht aan het laden van de tractiebatterij om na de pauze langer door te kunnen gaan. Maar bij een tractiebatterij is het niet goed om deze tussenladingen te geven. Als u de tractiebatterij, die nog voor de helft is opgeladen, tijdens een pauze gaat opladen, dan wordt de levensduur van de batterij beperkt. De kans op schade is erg groot.

Wat gebeurt er met de platen in de tractiebatterij?

Bij het laden van een tractiebatterij komt er uit de platen zwavelzuur vrij. Door deze chemische reactie, zakt het zware zuur naar de bodem van de cel. Als een tractiebatterij op de correcte wijze geladen wordt, dus inclusief de nalading, dan krijgt het zuur de kans om zich te mengen met het elektrolyt. Bij een tussenlading is er geen nalading, hierdoor zakt het zuur door naar de onderkant van de batterijcellen met als gevolg aantasting van de platen. Hierdoor zal de massa in de platen langzaam loslaten of gaan slijten, en komt dit terecht in het elektrolyt en de slib-ruimte van de cel. Door dit proces, zal de tractiebatterij snel schade krijgen.

Batterijlader keuze bij tussenladen

Als tussenladen toch regelmatig voorkomt, is het ten zeerste aan te bevelen om gebruik te maken van een 50 Hz batterijlader met zuurcirculatie (Trak air). Zuurcirculatie zorgt ervoor dat het zwavelzuur effectief uit de batterijplaten wordt verwijderd, waardoor sulfatering (veroudering) wordt voorkomen.

Voor sporadisch tussenladen kan een HF-lader met E-pulstechniek worden ingezet zonder nadelige gevolgen voor de levensduur van de batterij. De E-pulstechniek laadt de batterij met korte, krachtige stroompulsen. Hierdoor wordt de laadtijd aanzienlijk verkort en wordt sulfatering tegengegaan.

Gedurende de tijd gaat een deel van de opgeslagen energie in de batterij verloren door zelfontlading. De automatisch uitgevoerde vereffeningslading na het opladen compenseert dit verlies. Dit helpt de batterijcapaciteit op peil te houden, zelfs bij langdurige inactiviteit, zoals tijdens vakanties. De vereffeningslading voorkomt ook dat de loodplaten gaan sulfateren, waardoor de levensduur wordt verlengd. De vereffeningslading kan worden beëindigd wanneer de laadspanning en het soortelijk gewicht van het elektrolyt gedurende drie uur niet langer toenemen.

Vereffeningsladingen, die ook wel periodieke onderhoudsladingen worden genoemd, zijn ook nodig na diepe ontlading van de batterij en na herhaalde onvoldoende lading. Een variatie hierop is de gecombineerde HF/druppellader. Deze levert een zeer kleine (pulserende) laadstroom van ongeveer 0,1 A per 100 Ah batterijcapaciteit bij een spanning net onder het gasniveau. Deze lader kan vrijwel continu aangesloten blijven om de batterij in optimale conditie te houden.

Batterijcentrum Nederland: meer dan een leverancier

Wij werken samen met meerdere technische diensten van bedrijven waar de interne transportvloot zo efficiënt en effectief mogelijk ingezet dient te worden, vaak 24/7.

Onze ervaren adviseurs nemen bij ieder ‘vraagstuk’ de tijd om naar de klant te luisteren, zodat wij daarna duidelijk uit kunnen leggen hoe wij een technische dienst en organisatie kunnen ontzorgen op het gebied van tractiebatterijen, laadstations, laders en toebehoren.  Samen komen we tot de juiste oplossing voor uw situatie, werkwijze en wensen.

U profiteert bij Batterijcentrum Nederland van:

  • Scherpe prijs
  • Snelle levering
  • Hoogwaardige kwaliteit
  • Deskundig advies
  • Een optimale capaciteitsinzet voor uw elektrisch transport

Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.