Wat is het verschil tussen gedemineraliseerd en gedestilleerd water?

Voor het bijvullen van tractiebatterijen dient u gedemineraliseerd water te gebruiken. Maar wat is het verschil met gedestilleerd water? Mag dit ook gebruikt worden voor het bijvullen van tractiebatterijen? En wat is accuwater? Deze term zorgt ook wel eens voor onduidelijkheid.

Is gedestilleerd water hetzelfde als gedemineraliseerd water?

Nee, gedestilleerd water is niet hetzelfde als gedemineraliseerd water. 

Gedemineraliseerd water gebruikt u voor tractiebatterijen

Gedemineraliseerd water, ook wel Demi-water of accuwater genoemd, ontstaat wanneer door filtering alle kalk en mineralen uit het water zijn gehaald. Deze filtering gebeurt door het water over een ionenwisselaar te laten lopen. Tijdens dit proces worden de negatieve ionen omgezet in eenzelfde hoeveelheid positieve ionen in de vorm van zouten. Het water is PH-neutraal en bevat geen mineralen meer. Het is zuiver water, maar niet net zo zuiver als gedestilleerd water. Gedemineraliseerd water is het type water dat gebruikt wordt om tractiebatterijen mee te vullen. Accuwater en gedemineraliseerd water zijn dan ook een andere benaming voor hetzelfde product. 

Gedestilleerd water

Gedestilleerd water wordt eerst verhit en daarna gefilterd. Wanneer water kookt, ontstaat er condens. De condens wordt opgevangen en vervolgens door een carbonfilter gefilterd. Het water dat daarna overblijft, is de meest zuivere vorm van water die er te verkrijgen is. Dit uiterst zuivere water noemen we gedestilleerd water. Dit water wordt dan ook vaak gebruikt in ziekenhuizen en laboratoria. Voor het bijvullen van tractiebatterijen gebruikt u gedemineraliseerd water! 

Nooit een tractie accu bijvullen met kraanwater

Vul uw tractiebatterij nooit bij met kraanwater. De zouten en kalk in het water kunnen onherstelbare schade aanrichten aan de batterij. 

Voorkom schade door verkeerd bijvullen

Het is dus belangrijk om gedemineraliseerd water, oftewel accuwater, te gebruiken voor het bijvullen van tractiebatterijen. Maar er zijn meer punten waarop u goed moet letten, om te voorkomen dat tijdens dit proces schade aan de batterij wordt veroorzaakt.

 • Controleer na iedere laadbeurt of bijvullen nodig is
 • Bijvullen te allen tijde ná het laden en niet ervoor
 • Gebruik alleen accuwater, oftewel gedemineraliseerd water
 • Zowel te veel als te weinig water bijvullen kan schade aanbrengen, let op het juiste niveau

Automatisch bijvullen van tractiebatterij voorkomt risico op schade

Het bijvullen van een tractiebatterij is dus een proces dat veelvuldig voorkomt en dat zeer nauwkeurig moet worden gedaan. Een fout kan voor kostbare problemen zorgen. Batterijcentrum Nederland levert automatische vulsystemen waarmee de kans op fouten door mensenlijk handelen wordt geëlimineerd. Met de juiste toebehoren zorgt u voor een efficiënter laadproces en verlaagt u uw onderhoudskosten.

Met een vulsysteem voor uw tractiebatterij investeert u in veiligheid en gemak. Uiteindelijk bespaart u ook op reparatie en onderhoud van uw tractieaccu omdat deze, indien deze correct gevuld wordt, langer meegaat. Andere voordelen van het bijvullen met een vulsysteem:

 • Minder tijd nodig voor vullen
 • Voorkomt morsen van water of zuur
 • Verlenging van de batterij levensduur
 • Zeer eenvoudig te installeren
 • In alle cellen is het niveau even hoog en correct
 • Na een korte instructie gemakkelijk mee te werken
 • Gebruik van hoogwaardig kwalitatief materiaal

Meer weten? Neem contact op met Batterijcentrum Nederland voor advies of een offerte.

Automatisch vulsysteem voor tractiebatterij

Heeft u tijdelijk een extra tractiebatterij of wisselbatterij nodig? Batterijcentrum Nederland heeft een ruim assortiment aan verhuur tractiebatterijen waarmee u tijdelijk extra capaciteit kunt invullen.

Schade door verkeerd bijvullen?

Heeft u het verkeerde water gebruikt om uw tractiebatterij mee bij te vullen? Heeft u een keer te veel of juist te weinig water gebruikt en bent u bang dat er schade is aangericht aan uw batterij? Laat de batterij professioneel nakijken. Batterijcentrum Nederland heeft een gespecialiseerd service en onderhoud team in huis. Wij kunnen de batterij voor u inspecteren, voorzien van onderhoud en indien nodig regenereren. Ook voor een jaarlijkse keuring bent u bij ons aan het juiste adres.

Batterijcentrum Nederland: meer dan een leverancier

Is uw tractiebatterij toe aan vervanging? Batterijcentrum Nederland biedt voor alle merken intern transport zowel nieuwe- als gebruikte tractiebatterijen. Met scherpe prijzen en snelle levering.

Onze meest verkochte tractiebatterijen:

De ervaren adviseurs van Batterijcentrum Nederland nemen bij ieder project of ‘vraagstuk’ rustig de tijd om naar u te luisteren, zodat wij daarna duidelijk uit kunnen leggen hoe de tractiebatterij varianten werken en wat de voordelen zijn. Samen komen we tot de juiste coördinatie voor een zorgvuldige keuze tussen energiebron, die met precisie aansluit op de toepassing. Met een ‘schot in de roos’, een hele slimme oplossing is het altijd raak! Dat maakt dat wij meer zijn dan een leverancier; we zijn een partner die echt met u meedenkt! Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Bel of stuur gewoon even een mailtje!