Hoogfrequent lader versus conventionele 50 Hz trafo-lader

Bij het opladen van tractiebatterijen spelen verschillende factoren een rol, waaronder efficiëntie, kosten en milieu-impact. Hoogfrequente laders, ook wel HF-laders genoemd, bieden aanzienlijke voordelen op het gebied van kostenbesparing en efficiëntie.

Hoewel de initiële investering voor hoogfrequente laders doorgaans hoger is dan voor conventionele 50 Hz trafo-laders, worden deze kosten snel gecompenseerd door hun superieure prestaties op lange termijn. In dit artikel geven we u meer inzicht in de verschillen tussen een 50Hz trafo-lader en een hoog frequent lader. Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen of wilt u persoonlijk advies? Neem dan gerust contact met ons op.

50Hz trafo-laders

Een 50 Hz trafo-lader is een type batterijlader die werkt op een frequentie van 50 Hertz en gebruikmaakt van een transformator om de netspanning te verlagen naar een geschikte laadspanning voor de batterij. Deze laders worden gezien als conventionele batterijladers.

Ze gebruiken een grote, zware transformator aan de primaire zijde om de hoogspanning van het elektriciteitsnet te transformeren naar een lagere wisselstroomspanning aan de secundaire zijde. Een gelijkrichter zet deze wisselstroom vervolgens om in een gelijkstroom die de batterij kan opladen.

Een kenmerkend aspect van 50 Hz trafo-laders is dat ze rimpelspanning produceren, wat resulteert in een pulserende gelijkstroom en een brommend geluid tijdens het laden. Hoewel deze laders breed verkrijgbaar zijn en een eenvoudige oplaadmethode bieden, hebben ze over het algemeen een lager elektrisch rendement en een langere laadtijd in vergelijking met modernere hoogfrequente laders.

Hoogfrequente (HF) Batterijladers

Hoogfrequente batterijladers werken met een hoge frequentie tussen de 20 en 50 kHz. Ze leveren aan de uitgang een zuivere gelijkspanning zonder brom. Deze laders passen voortdurend de spanning en stroom aan tijdens het opladen. HF-laders zijn compacter en lichter dan conventionele laders omdat ze geen zware transformator nodig hebben.

Ze hebben ook een efficiëntere energieoverdracht, wat resulteert in minder warmteontwikkeling en een hoger elektrisch rendement. Voor een optimale werking passen we de lader aan afgestemd aan de laadtijd die de klant ter beschikking heeft zodat de batterij rustig opgeladen wordt. In de praktijk betreft dit vaak een 12 urige laadtijd. De batterij wordt om 16.30 – 17.00 uur aan de lader gezet en de volgende ochtend om 7.30-8.00 uur wordt deze weer gepakt om te gebruiken. Dit is doorgaans 14 uur waardoor de batterij ook nog tijd heeft om (indien nodig) af te koelen.

Efficiënter werken met hoog frequent lader

In vergelijking met conventionele 50 Hz laders bieden hoogfrequente (HF) laders tal van voordelen die leiden tot een betere algehele prestatie en een verbeterde levensduur van de batterij. Hieronder gaan we wat dieper in op de verschillende voordelen die een HF-lader te bieden heeft.

Lager energieverbruik met hoog frequent lader

HF-laders blinken uit in het efficiënt omzetten van energie uit het stopcontact naar de batterij, waardoor er aanzienlijk minder energie verloren gaat in de vorm van warmte. Dit leidt tot een lager energieverbruik en dus tot lagere elektriciteitskosten over de gehele levensduur van de lader.

Voorbeeld: In plaats van een 80-100 50hz lader kan een 80-60 HF lader gebruikt worden voor dezelfde laadtijd. Er wordt dus minder energie uit het net gehaald door een HF lader, dit komt omdat de HF lader >95% efficiënter is ten opzichte van circa 80-85% 50hz lader.

HF-lader verbruikt minder water

Het verschil in waterverbruik tussen een 50 Hz trafo-lader en een hoogfrequente (HF) lader kan worden toegeschreven aan de hoeveelheid warmte die tijdens het oplaadproces wordt gegenereerd. 50 Hz trafo-laders produceren meer warmte vanwege hun lagere efficiëntie en inefficiëntie bij het omzetten van elektriciteit naar batterijlading. Deze overtollige warmte vereist vaak dat de batterijen tijdens het opladen worden gekoeld om oververhitting te voorkomen. Dit koelproces kan veel water verbruiken, vooral in omgevingen waar grote hoeveelheden batterijen worden opgeladen.

HF-laders genereren minder warmte vanwege hun hogere efficiëntie en geavanceerde laadtechnologieën. Hierdoor is er minder behoefte aan actieve koeling tijdens het oplaadproces, wat resulteert in aanzienlijk minder waterverbruik in vergelijking met 50 Hz trafo-laders.

Verleng de levensduur van de tractiebatterij

HF-laders hebben vaak geavanceerde laadtechnologieën, zoals microprocessorgestuurde laadprogramma’s, die zorgen voor een nauwkeurige aanpassing van de laadspanning en -stroom aan de behoeften van de batterij. Dit minimaliseert overladen en onderladen, wat de levensduur van de batterij kan verlengen.

Impact op het milieu

De impact op het milieu van een 50 Hz trafo-lader en een hoogfrequente (HF) lader verschilt aanzienlijk. Conventionele 50 Hz trafo-laders hebben over het algemeen een hogere milieubelasting vanwege hun lagere efficiëntie en hoger energieverbruik. Deze laders genereren meer warmte tijdens het oplaadproces, wat resulteert in een grotere CO2-uitstoot en een hoger energieverbruik. Bovendien produceren ze vaak rimpelspanning, wat leidt tot een inefficiënt gebruik van elektriciteit en extra belasting van het elektriciteitsnet.

HF-laders hebben in vergelijking met een 50 Hz trafo-lader een lagere milieubelasting vanwege hun hogere efficiëntie en geavanceerde technologieën. Ze gaan efficiënter om met stroomtoevoer en produceren minder warmte, waardoor de CO2-uitstoot en het energieverbruik worden verminderd. Daarnaast hebben HF-laders vaak een langere levensduur en vereisen ze minder onderhoud, wat verdere voordelen oplevert voor het milieu.

Energietransitie  en verduurzamen

De energietransitie en het verduurzamen binnen intern transport zijn van vitaal belang voor het verminderen van de ecologische voetafdruk en het bevorderen van efficiëntie in diverse industrieën. Door over te schakelen naar hoog frequent laders en hernieuwbare energiebronnen dragen we bij aan een duurzamere toekomst voor de logistiek en productiesector.

Gefaseerde overgang naar HF-laders

Heeft u een flinke intern transport vloot dan kan kunt u ook gefaseerd overschakelen naar HF-laders. Laat u goed adviseren door gespecialiseerde partners.

Meer informatie over HF-batterijladers of tractiebatterijen?

Batterijcentrum Nederland: meer dan een tractiebatterij leverancier

Wij werken samen met diverse technische diensten van bedrijven waar de interne transportvloot zo efficiënt en effectief mogelijk ingezet dient te worden, vaak 24/7.

Onze ervaren adviseurs nemen bij ieder ‘vraagstuk’ de tijd om naar de klant te luisteren, zodat wij daarna duidelijk uit kunnen leggen hoe wij een organisatie kunnen ontzorgen op het gebied van tractiebatterijenlaadstationsladers en toebehoren. Samen komen we tot de juiste oplossing voor uw situatie, werkwijze en wensen.

U profiteert bij Batterijcentrum Nederland van:

  • Scherpe prijzen
  • Snelle levering
  • Hoogwaardige kwaliteit
  • Deskundig advies
  • Een optimale capaciteitsinzet voor uw elektrisch transport

Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.