Metaalindustrie in beweging: intern transport in de praktijk

In de metaalindustrie vindt veel intern transport plaats. Hierbij komen we transportkranen, bovenloopkranen en veel toegepaste transportmiddelen zoals heftrucks, reachtrucks, stapelaars en elektrisch aangedreven palletwagens tegen. Welke uitdagingen komen we tegen in de metaalindustrie en waarom is het zo belangrijk om de juiste tractiebatterij te kiezen voor de inzet van elektrisch materieel binnen uw bedrijf?

Risico’s van alledag

Ze zijn onmisbaar; zware elektrische heftrucks binnen metaal bedrijven. Deze krachtpatsers zijn nodig bij het intern transporteren, laden en lossen van zware materialen en producten. De inzet van elektrische heftrucks brengt verschillende risico’s met zich mee zoals:

 • Ongevallen en letsels bij onveilige bediening
 • Lading-instabiliteit
 • Overschrijding van hefcapaciteit
 • Ondergekwalificeerde bestuurders
 • Ruwe omgeving
 • Gevaarlijke materialen
 • Niet naleven van veiligheid voorschriften
 • Onderhoud en defecten

Om deze risico’s te verminderen hebben metaalbedrijven strikte veiligheidsprotocollen en wordt er toegezien op het goed opleiden van personeel in heftruck bediening en veiligheidsprocedures.

80 volt heftrucks

Binnen de metaalindustrie zien we naast 48 volt heftrucks veel 80 volt trucks. De 80 volt heftruck is gewenst omdat deze truck voldoende gewichtscapaciteit heeft om aan de til eisen te voldoen. Er wordt dagelijks gewerkt met zware metalen lasten binnen een ruwe omgeving, wat extra slijtage aan de heftruck kan veroorzaken. Deze elektrische krachtpatsers zijn afhankelijk van de batterijen voor stroom. De zware ladingen vragen om een extra goed beheer van de batterijen en beschikbaarheid van de juiste batterijladers.

Veel gebruikte 80 volt elektrische heftrucks in de metaalindustrie

Wanneer we kijken welke 80 volt elektrische heftrucks veel gebruikt worden bij metaalbedrijven, is dit natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren. Hierbij spelen de voorkeuren van de bedrijven zelf, de metaalbewerking en specifieke toepassingen een belangrijke rol. In de praktijk komen we enkele merken van 80-volt elektrische heftrucks regelmatig tegen in de metaalindustrie vanwege hun kracht en prestaties. Dit zijn o.a. Still, Jungheinrich, Hyster, Crown, Toyota, Linde, Yale, Komatsu, Mitsubishi, Clark, Nissan en Doosan.

De keuze voor een specifiek model hangt af van bepaalde behoeften en operationele eisen zoals hefvermogen, bereik, manoeuvreerbaarheid, ladingstype, werkruimte en budget. Het is aan te raden om samen te werken met een gespecialiseerde heftruck dealer of leverancier die advies kan geven op basis van de specifieke behoeften van het bedrijf en de industrie. Zo ook bij de keuze voor een gebruikte 80 volt elektrische heftruck of een nieuw aan te schaffen truck.

Belang van de juiste tractiebatterij

Een elektrische heftruck is afhankelijk van stroom, die wordt geleverd door de tractiebatterij. Hier komt het belang van de juiste tractiebatterij en batterijlader naar voren. Wordt de heftruck maar zelden gebruikt, een paar uur per week of wordt deze juist dagelijks intensief ingezet? Hoe belangrijk is het dat de truck altijd inzetbaar is met voldoende capaciteit? Dit zijn een paar vragen die van groot belang zijn bij het vervangen of aankopen van een nieuwe of gebruikte 80 volt tractiebatterij. Wij raden u aan om u goed te laten adviseren, specifiek afgestemd op de toepassing en inzet binnen uw bedrijf. Batterijcentrum Nederland is specialist in 80 volt tractiebatterijen en kan zowel gebruikte als nieuwe tractiebatterijen leveren. Zelf werken wij ook met elektrische heftrucks, waarbij een deel van onze vloot dagelijks intensief wordt ingezet en andere trucks een paar uur per week verspreid over de dagen. Wij kunnen u dus altijd voorzien van het juiste advies, ongeacht de toepassing of frequentie van inzetbaarheid.

Een goede batterijlader is essentieel

We komen in de praktijk regelmatig tegen dat er nog een verouderde batterijlader wordt gebruikt. De lader werkt nog en men staat niet stil bij de risico’s van een verouderde batterijlader. Denk bij de risico’s aan efficiëntie verlies, langere oplaadtijden, aanbrengen van slijtage aan de tractiebatterij, hogere onderhoudskosten en mogelijke veiligheidsrisico’s zoals overhitting van batterijen. Neem dit mee in uw overweging bij de aanschaf of vervanging van tractiebatterijen.

Het advies is om over te stappen naar een hoogfrequent lader. Deze brengt vele voordelen met zich mee en kunnen de efficiëntie en continuïteit binnen uw bedrijf verhogen. We zetten ze kort onder elkaar.

 • Efficiënter opladen, dus lagere energiekosten
 • Snellere oplaadtijden
 • Betere batterijprestaties
 • Minder onderhoud
 • Kleine en lichtere ontwerpen
 • Flexibiliteit
 • Minder CO2 uitstoot
 • Minder waterverbruik
 • Verlengde levensduur batterij

Periodiek onderhoud voorkomt problemen

Binnen de metaalindustrie herkennen we specifieke problemen en uitdagingen in relatie tot het gebruik van elektrische heftrucks. Deze problemen kunnen te maken hebben met de aard van de metaalbewerking, de materialen die worden verwerkt en de omgevingsomstandigheden waarin de heftrucks worden ingezet. Denk hierbij aan de ruwe omgeving, metaalstof en vuil dat zich kan ophopen op de batterij. Ook kunnen extreme temperatuurverschillen ervoor zorgen dat er oververhitting kan optreden. Daarnaast hebben intense trillingen en schokken als gevolg van zware last veel invloed op de heftruck en batterij. Als laatste kunnen onjuiste laadmethoden, diepe ontlading, slijtage aan de laders en gebrek aan water-onderhoud risico’s voor de batterijen met zich meebrengen.

Om de slijtage van tractiebatterijen in de metaalindustrie te minimaliseren, is het belangrijk om de heftrucks en batterij zorgvuldig te onderhouden en laadprocedures te borgen. Dit betekent regelmatig onderhoud, het volgen van de juiste laadprocedures, het monitoren van de temperatuur en het beschermen van de batterijen tegen schokken en trillingen. Door het onderhoud, keuringen en monitoring uit te besteden aan een specialistisch bedrijf, bent u verzekerd van continuïteit en optimalisatie van de prestaties en verlengt u de levensduur van de tractiebatterijen binnen uw metaalbedrijf.

Heeft u vragen over de aanschaf van de juiste tractiebatterij, batterijladers, onderhoud en keuring van batterijen?

Batterijcentrum Nederland: meer dan een tractiebatterij leverancier

Wij werken onder andere samen met diverse technische diensten en fleet managers van bedrijven waar de interne transportvloot zo efficiënt en effectief mogelijk ingezet dient te worden, vaak 24/7.

Onze ervaren adviseurs nemen bij ieder ‘vraagstuk’ de tijd om naar de klant te luisteren, zodat wij daarna duidelijk uit kunnen leggen hoe wij een organisatie kunnen ontzorgen op het gebied van tractiebatterijenlaadstationsladers en toebehoren. Samen komen we tot de juiste oplossing voor uw situatie, werkwijze en wensen.

U profiteert bij Batterijcentrum Nederland van:

 • Scherpe prijzen
 • Snelle levering
 • Hoogwaardige kwaliteit
 • Deskundig advies
 • Een optimale capaciteitsinzet voor uw elektrisch transport

Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.