Het belang van de juiste batterijspanning

De juiste batterijspanning is een belangrijke factor voor de prestaties van uw elektrische vorkheftruck. De batterijspanning heeft invloed op het hefvermogen, de snelheid en de werktijd van de vorkheftruck. De batterijspanning staat altijd in relatie tot de batterijcapaciteit, tezamen bepalen ze de aandrijfkracht en hoeveelheid energie.

Wat is het verschil tussen deze twee termen

Batterijspanning

De batterijspanning heeft betrekking op de elektrische spanning die wordt geleverd door de tractiebatterij van de vorkheftruck. We meten dit in volt (V) en bepaalt in grote mate de kracht en prestaties van de truck. Een hogere batterijspanning levert meer vermogen.

Batterijcapaciteit

De batterijcapaciteit verwijst naar de hoeveelheid energie die de tractiebatterij kan leveren. Dit wordt gemeten in ampère-uren (Ah) en zegt meer over de inzetduur.

De combinatie van batterijspanning en batterijcapaciteit zijn bepalend voor het selecteren van een vorkheftruck. Laat u hierbij goed informeren afgestemd op uw behoefte en de aard van het werk dat u wilt uitvoeren met de vorkheftruck. Bij vervanging van een tractiebatterij voor uw truck bent u gebonden aan de batterijspanning voorgeschreven door de fabrikant. De capaciteit daarentegen kan wel variëren binnen de voorgeschreven batterijspanning.

Welke factoren spelen en rol voor de batterijspanning?

Als we kijken naar een elektrische vorkheftruck en de batterijspanning zijn er een aantal factoren die van belang voor de truck keuze. We zetten ze hieronder kort voor u op een rij:

1. Hefvermogen

Het hefvermogen van een vorkheftruck wordt bepaald door het gewicht dat de truck kan tillen. Zwaardere ladingen betekenen vaak een zwaardere truck met een hogere batterijspanning om zo voldoende vermogen te leveren.

2. Snelheid

Een wendbare vorkheftruck waarbij snelheid van belang is, heeft ook een hogere batterijspanning nodig. De hogere spanning levert meer vermogen aan de motor, waardoor de snelheid verhoogd kan worden.

3. Inzetduur

De inzetduur is ook een belangrijke factor die meegenomen moet worden bij de benodigde spanning keuze. De inzetduur is de tijd dat de vorkheftruck ingezet kan worden tijdens de werkzaamheden. Een hogere batterijspanning kan de inzetduur verlengen. Een kanttekening hierbij is wel dat de inzetduur ook afhankelijk is van andere factoren zoals de capaciteit van de batterij.

4. Ruimte in vorkheftruck

Een andere factor is de ruimte in de vorkheftruck. De ruimte waarin de tractiebatterij geplaatst wordt kan beperkt zijn. Waardoor een grotere container met meer capaciteit niet past.

5. Budget

Tot slot kan het budget bepalend zijn voor de keuze van batterijspanning. Een hogere spanning betekent doorgaans een duurdere tractiebatterij. Het vinden van een balans tussen de benodigde prestaties en uw budget is soms een lastige opgave.

Veel voorkomende batterijspanningen

Kijken we in zijn algemeenheid naar veelvoorkomende batterijspanningen voor elektrische vorkheftrucks, dan zien we deze spanningen terug in de dagelijkse praktijk.

24 volt tractiebatterijen

Dit is de laagste, veel voorkomende, batterijspanning die wordt gebruikt voor lichtere elektrische vorkheftrucks. De trucks met een 24-volt batterijspanning zijn geschikt voor lichte inzet met beperkt hefvermogen en een beperkte snelheid.

48 volt tractiebatterijen

Deze hogere batterijspanning wordt vaak gebruikt bij vorkheftrucks die meer vermogen en snelheid nodig hebben. Deze trucks zijn ideaal voor intensief gebruik en het verplaatsen van zwaardere ladingen.

80 volt tractiebatterijen

Vorkheftrucks met een 80-volt batterijspanning zijn de ware krachtpatsers binnen de transportwereld. Deze trucks worden vaak gebruikt in veeleisende industrieën waar hogere snelheden met zware ladingen aan de orde van de dag zijn.

De overgrote meerderheid van trucks maakt gebruik van één van bovenstaande batterijspanningen. Daarnaast komen we ook nog 36 volt, 72 volt en 96 volt tegen op de markt. Deze batterijen hebben ieder weer hun eigen maat als we kijken naar de cellen en containers.

De juiste batterijspanning bepalen voor aanschaf van een vorkheftruck

Om de juiste batterijspanning te bepalen voor een elektrische vorkheftruck moeten we kijken naar de toepassing en inzet van de truck. Of het nu gaat om een nieuwe truck of occasion. U kunt hiervoor de factoren in acht nemen die eerder in dit artikel zijn vermeld. Het is daarbij altijd goed om een fabrikant van een truck of een tractiebatterij specialist te raadplegen. Zeker als we kijken naar de wat zwaardere batterijspanningen van 48 volt en 80 volt. Hieronder vindt u een kort overzicht van branches waar we deze trucks vaak terugzien en waarom.

De 48-volt elektrische vorkheftruck

De 48-volt elektrische vorkheftruck wordt vaak gezien als de ideale keuze binnen diverse branches. De combinatie van hefvermogen, wendbaarheid en inzettijd zijn hierbij de doorslaggevende factoren. We zien deze 48-volt trucks vaak terug in:

 • Magazijnen en distributiecentra: Hierbij speelt vooral de wendbaarheid, werktijd en capaciteit om pallets te hanteren een grote rol.
 • Productie / maakindustrie: Hier dienen vaak grondstoffen en afgewerkte producten verplaatst te worden. De balans tussen kracht en wendbaarheid spelen hierbij een grote rol.
 • Retail: Binnen de detailhandel zien we 48-volt elektrische heftrucks terug voor het laden en lossen van goederen en het vullen en aanvullen van magazijnschappen.
 • Bouwsector: Binnen de bouwsector zien we deze trucks terug op de bouwplaats voor het verplaatsen van materialen. Een extra bijkomend voordeel is het feit dat zij geen uitstoot produceren door verbrandingsmotoren. Een steeds belangrijker aspect binnen de bouwsector.
 • Logistiek en transport: Binnen de logistiek en transport sector is de 48-volt truck de ideale truck voor het laden en lossen van een vracht, stapelen van containers en het organiseren van materialen.
 • Levensmiddelenindustrie: Geen uitstoot en een goede balans tussen, kracht, wendbaarheid en inzetduur. Ideaal voor het verplaatsen van voedselproducten binnen magazijnen en productieomgevingen.

Overkoepelend bekeken zijn 48-volt elektrische vorkheftrucks zeer geschikt voor situaties waarbij er een compromis nodig is tussen hefvermogen, snelheid, wendbaarheid en inzetduur. Ze zijn het ideale interne transportmiddel voor het verplaatsen, laden en lossen van materialen.

De 80-volt krachtpatsers

De 80-volt elektrische heftrucks zien we vooral terug in branches waar behoefte is aan kracht, snelheid en efficiency als het aankomt op het hanteren van zware ladingen en langere inzetduur. We zien deze krachtpatser terug in onder andere:

 • Distributiecentra: In grote magazijnen en distributiecentra, waar met hoge opslagrekken gewerkt wordt voor het plaatsen van zware pallets. Snelheid, hefvermogen en intensieve werkschema’s spelen hierbij een grote rol voor deze keuze.
 • Industriële maakindustrie: Kracht en hefvermogen spelen hierbij een grote rol voor het verplaatsen van machines, zware materialen en gereedschappen.
 • Bouwsector: Hierbij gaat het vooral om het verplaatsen van betonblokken, staalconstructies en bouwmachines.
 • Automotive industrie: Binnen de automotive industrie worden deze krachtpatsers ingezet voor onder andere het verplaatsen van zware motorblokken en carrosserieën.
 • Haven- en scheepvaartindustrie: In havens en scheepvaartterminals worden de 80-volt elektrische vorkheftrucks onder andere ingezet voor het laden en lossen van containers van en naar schepen en vrachtwagens. Zo kunnen de zware containerladingen stapelen en verplaatst worden.

Natuurlijk kom je deze krachtpatsers op veel meer plaatsen en in meerdere branches tegen. Het gaat hierbij vooral om toepassingen waarbij grote hoeveelheden zware ladingen verplaatst moeten worden, waarbij snelheid en efficiëntie evenals lange werkdagen een grote rol spelen. Deze trucks bieden zowel kracht als prestaties die nodig zijn voor veeleisende toepassingen binnen diverse branches.

Meer informatie nodig over de juiste batterijspanning en batterijcapaciteit?

Batterijcentrum Nederland: meer dan een tractiebatterij leverancier

Wij werken samen met diverse technische diensten van bedrijven waar de interne transportvloot zo efficiënt en effectief mogelijk ingezet dient te worden, vaak 24/7.

Onze ervaren adviseurs nemen bij ieder ‘vraagstuk’ de tijd om naar de klant te luisteren, zodat wij daarna duidelijk uit kunnen leggen hoe wij een organisatie kunnen ontzorgen op het gebied van tractiebatterijen, laadstations, laders en toebehoren. Samen komen we tot de juiste oplossing voor uw situatie, werkwijze en wensen.

U profiteert bij Batterijcentrum Nederland van:

 • Scherpe prijzen
 • Snelle levering
 • Hoogwaardige kwaliteit
 • Deskundig advies
 • Een optimale capaciteitsinzet voor uw elektrisch transport

Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.