Is mijn tractiebatterij versleten?

Gebruikt u voor uw bedrijfsprocessen elektrische heftrucks, stapelaars, palletwagens of overig intern transport met loodzuurbatterij? Dan bepaalt de betrouwbaarheid van uw tractiebatterij de inzetbaarheid van de machines. Bij problemen aan de energiebron kunnen uw werkprocessen zomaar stil komen te liggen. Met alle vertraging en kosten van dien.

U moet kunnen vertrouwen op de tractiebatterij. Maar net als ieder ander verbruiksproduct, slijt ook de accu na verloop van tijd. Hoe snel dit gaat is volledig afhankelijk van de manier waarop u uw intern transport inzet, de frequentie, de duur en het onderhoud. Het is belangrijk alert te zijn en blijven op signalen van slijtage. Maar hoe weet u nu of uw tractiebatterij aan vervanging toe is?

Hoe weet u of de tractiebatterij versleten is?

Er zijn een paar vragen die u zichzelf zou kunt stellen om te achterhalen of er een direct probleem met een tractiebatterij is.

1. Staat de celdeksel van de tractiebatterij bol?

Ziet u een bolling in de celdeksels van de tractiebatterij? Dan is de kans groot dat de polen ten opzichte van de celdeksel omhoog zijn gekomen. De pluspool zal hierbij veel verder omhoog komen dan de minpool. Lang, technisch verhaal daar gelaten. Als u ziet dat celdeksels bol staan, moeten de alarmbellen af gaan.

2. Neemt de capaciteit van uw tractiebatterij snel af?

Als u al langer met interne transportmiddelen op tractiebatterijen werkt, weet u hoe lang u ongeveer met uw batterij kunt werken voordat deze opnieuw opgeladen moet worden. Als de werktijd steeds korter wordt, valt dit ook snel op. Wanneer de capaciteit van uw tractiebatterij fors terugloopt, kan slijtage mogelijk het achterliggende probleem zijn.

Batterijcentrum Nederland kan een capaciteitstest voor u uitvoeren

Is afname van de capaciteit gezien de levensduur van uw tractie accu niet waarschijnlijk? Of hoort u wisselende verhalen van uw medewerkers? Batterijcentrum Nederland kan voor u een capaciteitstest uitvoeren. Hierbij verrichten we een uitvoerige inspectie aan de tractiebatterij. We brengen voor u in kaart waar het eventuele probleem door wordt veroorzaakt én of de tractiebatterij mogelijk nog te herstellen is. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

3. Is het accuzuur bruin van kleur?

Uw tractiebatterij is voorzien van accuzuur, ook wel elektrolyt genoemd. Deze vloeibare component in de batterij bestaat voor 37% uit zwavelzuur en voor 63% uit gedemineraliseerd water. Is deze vloeistof bruin geworden? Dan is het foute boel. Dit is een indicatie dat uitgespoelde massa zich met het accuzuur mengt. Dit komt doordat de tractiebatterij te zwaar is belast of doordat de accu versleten is.

Zorg dat uw tractiebatterij écht aansluit op uw werkzaamheden

Het is in dit geval belangrijk om te achterhalen waardoor het accuzuur is verkleurd. Komt dit door slijtage of doordat de inzet van de accu niet aansluit bij uw werkzaamheden? Het laatste dat u natuurlijk wilt, is dat u de tractiebatterij vervangt voor een nieuw exemplaar, om vervolgens binnen mum van tijd met hetzelfde probleem te zitten.

Neem contact op met de adviseurs van Batterijcentrum Nederland om zeker te zijn of de tractiebatterij die u gebruikt, geschikt is voor uw bedrijfsprocessen.

Zo vertraagt u de slijtage aan uw tractiebatterij

Slijtage is niet te voorkomen. Een tractiebatterij is nu eenmaal een verbruiksproduct. Hoelang een tractiebatterij meegaat, is volledig afhankelijk van de manier waarop u uw intern transportmiddel inzet en of u dit dagelijks of incidenteel doet. Hou er rekening mee dat het vrij normaal is dat een accu na enkele jaren al symptomen van slijtage vertoont. Met goed onderhoud en de juiste inzet, kan de levensduur van uw tractiebatterij oplopen tot wel 10 jaar. Dat scheelt!

Batterijcentrum Nederland - tractiebatterijen - tractiebatterij lader

Goed, periodiek onderhoud verlengt de levensduur van een tractiebatterij.

Het is wellicht een open deur, maar daarmee niet minder waar. Door uw tractiebatterij vakkundig en periodiek te onderhouden verlengt u de levensduur van uw tractie accu aanzienlijk. Vergeet hierbij niet dat u uw accu sowieso één keer per jaar moet laten keuren. Wellicht een mooi moment om ook meteen een grote onderhoudsbeurt in te plannen. Batterijcentrum Nederland is uw partner voor zowel service en onderhoud, als keuring en certificering. Neem contact met ons op om een afspraak in te plannen of voor meer informatie over ons dienstenpakket.

Een aantal zaken waar u sowieso aan kan denken om de levensduur te verlengen:
  • Vul de accu na het opladen weer bij met demi-water
  • Verwijder vuil en vocht
  • Controleer regelmatig de kwaliteit van de cellen en verbinders door na het laden het voltage van de cellen te meten
  • Meet regelmatig de voltage van de cellen door
  • Voorkom piekmomenten zoals gelijktijdig heffen en rijden

Repareren of vervangen? Batterijcentrum Nederland regelt het!

U heeft nu een beter beeld van waar u op moet letten waneer u vermoedt dat uw tractiebatterij versleten is. Om dit zeker te weten kan Batterijcentrum Nederland uw batterij inspecteren. Indien mogelijk brengen wij voor u in kaart welke handelingen nodig zijn om uw accu te herstellen. We geven u hierbij ook eerlijk advies over de langere termijn voor- en nadelen van reparatie. Soms is het namelijk onder aan de streep in uw nadeel om een reparatie, zoals het vervangen van beschadigde cellen, uit te voeren. Dit omdat wij door onze jarenlange ervaring en expertise kunnen inschatten dat de overige onderdelen van de accu geen lang leven meer zullen hebben.

In dit geval bent u wellicht beter af met een nieuwe tractiebatterij. Batterijcentrum Nederland biedt voor alle merken intern transport zowel geheel nieuwe tractiebatterijen als een brede range gebruikte tractiebatterijen. Ook verhuren we tractiebatterijen waarmee we u de mogelijkheid bieden om tegen een kleine investering extra capaciteit in huis te halen. We bespreken graag uw bedrijfsprocessen en gewenste inzet van intern transport met u, zodat we u een persoonlijk advies hierin kunnen geven. Neem contact met ons op voor deskundig advies of vraag direct een offerte aan. We staan voor u klaar!