Onderhoud tractiebatterijen uitbesteden als technische dienst?

De technische dienst (TD) van een organisatie heeft vaak verschillende verantwoordelijkheden als het gaat om het goed en veilig functioneren van interne transportmiddelen. Enkele van deze verantwoordelijkheden zijn:

  • Onderhoud en reparatie: de TD is vaak verantwoordelijk voor het plannen en uitvoeren van regelmatig onderhoud en reparaties aan o.a. interne transportmiddelen. Denk hierbij aan: heftrucks, palletwagens en reachtrucks of trekkers met bijbehorende tractiebatterijen, laders of laadstations.
  • Veiligheid en inspecties: hieronder valt controle van de remmen, verlichting, signalering, stabiliteit van interne transportmiddelen, alsook het juist laden en ontladen van tractiebatterijen en de inzet van laders.
  • Diagnose van storingen: dit kan het uitlezen van foutcodes zijn om zo een diagnose te stellen van de storing en oorzaak daarvan. Vaak gaat dit over een breed scala van materieel. Zoals machines, productielijnen en ook interne transportmiddelen, zoals tractiebatterijen, laders of laadstations.
  • Planning en coördinatie: met als doel alles zo optimaal mogelijk te laten verlopen zonder dat een proces stil komt te liggen.

Bovenstaande is slechts een kleine greep uit alle verantwoordelijkheden van een technische dienst bij bedrijven met één of meerdere interne transportmiddelen. Kennis en ervaring spelen hierbij een grote en belangrijke rol. Waarbij gezegd mag worden dat het onmogelijk is om overal als specialist van op de hoogte te zijn.

TD verantwoordelijkheid ligt primair bij core business

De technische dienst is natuurlijk in eerste instantie verantwoordelijk voor de core business, zoals het aan de gang houden van productielijnen of andere primaire processen. In de praktijk komt al het rijdend materieel daardoor eerder op de derde, dan op de tweede plaats. Dit gaat dan ten koste van de batterijen en batterijladers. Wat resulteert in diverse problemen op de werkvloer.

Veel voorkomende problemen bij tractiebatterijen

Als we inzoomen op het gebruik van tractiebatterijen zien we onder andere de volgende problemen vaker terugkomen.

Capaciteitverlies: de oorzaak hiervan is vaak terug te herleiden naar het doen van tussenladingen, tijdens de pauze of andere momenten of het niet juist bijvullen van de tractiebatterijen. Ook te zware inzet van het materieel of het achterblijven van correct onderhoud kan invloed hebben.

Celdefecten: als gevolg van verminderde of een tekort aan capaciteit. Er kan poolgroei ontstaan. Dit is ongewenste materiaalafzetting op de elektroden van de batterij. Ook sulfatering zien we terug als gevolg van tussenladingen of het niet correct laden van de batterij.

Laders en laadproblemen: door storingen in laadelektronica, onjuiste parameters, onvoldoende laadstroom of juist te veel laadstroom en laders die blijven doorladen of niet meer opstarten.

Verkeerd onderhoud: geen tijd voor onderhoud of onjuist onderhoud als gevolg van tijdgebrek. Denk aan het niet goed bijvullen van de batterij. Ook het schoonmaken van de batterij en cellen blijft achterwege. Het niet correct bijvullen heeft als gevolg dat de cel geen capaciteit meer levert en stuk gaat. Het achterwege laten van het schoonmaken zorgt ervoor dat lekspanning kan ontstaan, evenals oxidatie op de batterijpolen/verbinders wat ertoe lijdt dat deze opgevreten worden door accuzuur.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden die wij als tractiebatterij specialist in de markt tegenkomen. Niet zozeer omdat er geen kennis van zaken aanwezig is, maar vooral omdat tijdgebrek en de vele verantwoordelijkheden en werkzaamheden van de technische dienst in combinatie met verkeerd gebruik dergelijke problemen veroorzaken met vaak verstrekkende financiële consequenties.

Voor een technische dienst is het belangrijk om goed opgeleid en ervaren personeel te hebben dat bekend is met de specifieke technische vereisten van tractiebatterijen. Regelmatig onderhoud, tijdige reparaties en goede diagnose van problemen kunnen de levensduur en prestaties van de batterijen verbeteren en onnodige stilstand verminderen.

Makkelijk gezegd, de praktijk is vaak weerbarstiger. Met als gevolg ongewenste en niet voorziene problemen waarbij de gevolgschade niet wordt overzien of inzichtelijk is.

Training en expertise

Een belangrijk onderdeel voor de technische dienst is het trainen van de mensen om voldoende expertise in huis te hebben. Maar is dit wel nodig als men de juiste partner heeft op het gebied van tractiebatterijen, laadstations, laders en toebehoren? Ieder bedrijf heeft zo zijn eigen unieke situatie, werkwijze en wensen m.b.t. trucks, batterijen en laders. Met de juiste partner, zoals aan Batterijcentrum Nederland, is dit perfect in te regelen.

Onderhoud, keuring en inspecties beleggen bij een partner

Natuurlijk zijn er algemene tips die vaak wel bekend zijn maar waar door omstandigheden van afgeweken wordt in de praktijk. Door onderhoud, keuring en inspecties uit te besteden aan een kennispartner kan dit allemaal worden ondervangen, waardoor een technische dienst zich meer kan richten op de primaire onderdelen waar zij voor verantwoordelijk is.

Het resultaat van uitbesteden

Het resultaat van uitbesteden, samenwerken met een juiste partner, zorgt ervoor dat de juiste batterijen aanwezig zijn, kijkend naar de inzet en bijbehorende machines. De batterijen krijgen het juiste, tijdige onderhoud inclusief het vullen en schoonmaken. Daardoor is er een optimale capaciteit aanwezig en haalt u het maximale rendement uit uw vloot.

Batterijcentrum Nederland: meer dan een leverancier

Wij werken samen met meerdere technische diensten van bedrijven waar de interne transportvloot zo efficient en effectief mogelijk ingezet dient te worden, vaak 24/7.

Onze ervaren adviseurs nemen bij ieder ‘vraagstuk’ de tijd om naar de klant te luisteren, zodat wij daarna duidelijk uit kunnen leggen hoe wij een technische dienst en organisatie kunnen ontzorgen op het gebied van tractiebatterijen, laadstations, laders en toebehoren.  Samen komen we tot de juiste oplossing voor uw situatie, werkwijze en wensen.

U profiteert bij Batterijcentrum Nederland van:

  • Scherpe prijs
  • Snelle levering
  • Hoogwaardige kwaliteit
  • Deskundig advies
  • Een optimale capaciteitsinzet voor uw elektrisch transport

Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.