Outsourcen batterijmanagement heeft voordelen

Een technische dienst in intralogistieke bedrijven heeft vaak een breed scala aan taken en verantwoordelijkheden die van groot belang zijn voor het waarborgen van efficiëntie en continuïteit van logistieke processen. Belangrijke taken omvatten het onderhoud en de reparatie van magazijnapparatuur, zoals heftrucks, reachtrucks, palletwagens, transportbanden en volledig geautomatiseerde opslagsystemen.

Daarnaast is de technische dienst verantwoordelijk voor het energiebeheer, oftewel batterijmanagement. Hieronder valt het optimaliseren van het batterijbeheer om de levensduur te verlengen en de kosten te verlagen.

Redenen om batterijbeheer uit te besteden

Het uitbesteden van batterijbeheer onder bedrijven werkzaam in de intralogistiek neemt toe. Dit heeft te maken met meerdere redenen die we graag met u willen delen aan de hand van bedrijven die deze stap al hebben gezet.

1. Kostenbesparing

Het uitbesteden of outsourcen kan leiden tot een verlaging van de operationele kosten. Dit komt doordat bedrijven gespecialiseerd in tractiebatterijen en het beheer daarvan efficiëntere processen kunnen implementeren vanuit hun kennis en ervaring.

2. Kennis en expertise

Batterijbeheer specialisten hebben vaak de benodigde kennis en ervaring in huis, in combinatie met de nieuwste technologieën, waardoor ze de levensduur en prestaties van tractiebatterijen kunnen verbeteren en verlengen.

3. Focus op kernactiviteiten

Een ander belangrijk punt is de focus op kernactiviteiten door het uitbesteden van batterijmanagement aan een specialistische partner in batterijbeheer. De technische dienst kan zich volledig richten op de eigen kernactiviteiten van de logistieke processen en deze verbeteren zonder afgeleid te worden door technische problemen binnen het batterijbeheer.

4. Verbeterde veiligheid en naleving

Bedrijven gespecialiseerd in tractiebatterijen hebben vaak strikte veiligheidsprotocollen en zorgen ervoor dat alle wettelijke vereisten worden nageleefd. Dit kan de kans op ongelukken en eventuele boetes verminderen.

5. Betere prestaties en duurzaamheid

Gespecialiseerde partners kunnen geavanceerde batterijmanagement systemen implementeren die de prestaties en levensduur van tractiebatterijen optimaliseren. Dit resulteert doorgaans in een hogere beschikbaarheid en betrouwbaarheid van de vloot. Doordat de batterijen langer meegaan, draagt dit ook bij aan de duurzaamheid van het bedrijf.

Outsourcen: wel of niet doen?

Door het outsourcen van batterijbeheer, oftewel batterijmanagement, kunnen bedrijven niet alleen kosten besparen. Ze kunnen ook de interne operationele efficiëntie verbeteren en focussen op de kernactiviteiten. Toch is het ook goed om naar mogelijke nadelen te kijken. Belangrijk is dat u bij overwegen van outsourcen goed kijkt naar een betrouwbare en transparante partner voor batterijbeheer.

Nadelen uitbesteden batterijbeheer

1. Afhankelijkheid van anderen

Bedrijven worden steeds meer afhankelijk van externe leveranciers en partners voor kritieke onderdelen van hun bedrijfsvoering. Dit kan risico’s met zich meebrengen als de leverancier niet meer voldoet aan de verwachtingen.

2. Minder controle

Minder zicht en daardoor minder controle op de prestaties en het onderhoud van de tractiebatterijen binnen uw vloot.

3. Kosten inzichtelijkheid

De kostenstructuur kan minder overzichtelijk zijn, waardoor het lastiger is de kosten te controleren en te duiden.

Bij meerdere vestigingen is uitbesteden nog aantrekkelijker

Is het uitbesteden van batterijbeheer bij meerdere vestigingen ook mogelijk? Jazeker, dit kan aanzienlijke voordelen opleveren. Hierbij moet u denken aan:

1. Schaalvoordeel

Een gespecialiseerde batterij partner kan dezelfde diensten bieden op verschillende locaties. Dit levert doorgaans inkoopvoordelen op.

2. Centrale coördinatie en monitoring

Doordat alles bij één partner in batterijbeheer is belegd is er centrale coördinatie en monitoring mogelijk over de verschillende locaties heen. Hierdoor zijn problemen sneller te detecteren en verloopt planning voor onderhoud, keuring en optimalisatie efficiënter.

3. Consistentie in kwaliteit

Door uitbesteding aan een enkele partner is consistentie in de kwaliteit van dienstverlening en naleving van veiligheidsnormen over alle locaties veel beter gewaarborgd.

4. Efficiëntie van resource-allocatie

Interne resources van technische teams kunnen zich op de kernactiviteiten richten waardoor toewijzing efficiënter verloopt.

5. Verbeterde responstijden

Een gespecialiseerde batterijbeheer partner kan over het algemeen sneller reageren op problemen en onderhoudsbehoeften op meerdere locaties door hun uitgebreide netwerk en middelen.

Batterijcentrum Nederland; uw partner in batterijmanagement

Het uitbesteden van batterijbeheer aan een gespecialiseerde partner biedt intralogistieke bedrijven de kans om te profiteren van geavanceerde expertise, kostenbesparingen, verhoogde focus op kernactiviteiten, verbeterde prestaties en duurzaamheid, en beter risicobeheer en naleving. Door deze strategische keuze kunnen bedrijven hun operationele efficiëntie en concurrentievermogen aanzienlijk verbeteren.

Kies voor Batterijcentrum Nederland, specialist in tractiebatterijen, en ervaar de voordelen van professioneel batterijmanagement. Neem vandaag nog contact met ons op om te ontdekken hoe wij uw bedrijf kunnen ondersteunen en optimaliseren.