Heftruck accu borrelt of kookt? Wat moet u doen.

U zal niet de eerste zijn die ons belt over een accu die ‘lijkt te borrelen en koken’. Heel begrijpelijk dat dit alarmbellen af laat gaan.  Maar weet dat het voor de meeste tractie accu’s heel normaal is om te borrelen. Bij een ander type accu, zoals een lithium-ion accu, is het echter volledig terecht om alarmeren als een accu borrelt. Bij dit type accu is dit wel degelijk gevaarlijk.

Een loodzuur tractie accu mag dus over het algemeen best borrelen, maar moet niet gaan ‘overkoken’. Dat is het gevolg van te lang doorladen of te veel of verkeerd bijvullen van de accu. We vertellen u in dit artikel meer over het fenomeen van de ‘overkokende tractie accu’.

Wat zorgt ervoor dat de heftruck accu gaat borrelen?

Wanneer u uw heftruck accu oplaadt ontstaat er gas in de accuvloeistof. Hierdoor gaat de accuvloeistof borrelen. Geen reden voor paniek; dat hoort zo. Dit proces zorgt ervoor dat de accuvloeistof in de batterij goed gemengd wordt. Dit proces is tevens belangrijk om overhitting van uw heftruck accu te voorkomen.

Bij te lang borrelen kan de batterijlader defect zijn.

Als u al wat langer met tractie accu’s werkt, dan weet u op een gegeven moment wel wat een normaal ‘borrel proces’ is. Blijft uw tractie accu langer borrelen dan normaal, dan is mogelijk de batterijlader verkeerd afgesteld of defect. Deze situatie kan leiden tot overmatige gasontwikkeling. Herkent u dit in deze omschrijving? Breng uw batterijlader dan naar een gecertificeerde onderhoudsspecialist voor controle en mogelijke reparatie. Zo voorkomt u productiestilstand en veiligheidsrisico’s.

Loodzuur tractie accu mag borrelen, Lithium accu’s niet.

Belangrijk om te onthouden; de traditionele loodzuur tractie accu’s horen te borrelen, maar een lithium accu of gel accu zeker niet. Deze type accu’s horen niet te borrelen of “koken” omdat er geen gas vrijkomt tijdens het laden. Heeft u een lithium ion accu of gel accu en merkt u iets vreemds? Neem dan zo snel mogelijk contact op met een specialist om mogelijk gevaarlijke situaties te voorkomen. Als u twijfelt welk type accu u gebruikt en of het dus wel of niet normaal is dat deze borrelt of kookt, raden we u sterk aan contact op met uw leverancier om dit te controleren.

Help mijn tractie accu is aan het overkoken!

Dit probleem ontstaat wanneer uw tractie accu verkeerd is bijgevuld met accu vloeistof. Mogelijk heeft u bijvoorbeeld per ongeluk een keer de accu bijgevuld voor het laden, in plaats van erna. Een fout die gemakkelijk gemaakt kan worden, maar welke helaas grote gevolgen kan hebben.

Het is ook mogelijk dat u te veel accu water heeft gebruikt bij het bijvullen van uw accu. Net zo schadelijk als te weinig water toevoegen eigenlijk. Te veel water in een tractie accu is hetzelfde als te veel water in uw kookpan wanneer u de piepers opzet; dan gaat de boel overkoken. Maar dan zonder de bijbehorende hitte. Wanneer uw uw tractie accu oplaadt komt er een zuur vrij vanuit de kern van de accucellen. Als de accu op dat moment te veel accuwater heeft wordt het overtollige elektrolyt uit de cellen geperst. Zo kan het dat een tractie accu gaat “overkoken’. Het ziet er vergelijkbaar uit als de aardappelen die overkoken, maar dit gebeurd allemaal onder normale temperaturen.

Een overkokende tractie accu kan ontploffen!

Omdat het elektrolyt dat uit de cellen wordt geperst goed stroom kan geleiden en er dus kruipstromen over de batterij kunnen ontstaan, zorgt overkoken voor een gevaarlijke situatie. De tractie accu kan tijdens het laden ontploffen door de combinatie van kruipstromen met de vrijkomende gassen.

Schade en capaciteitsverlies

Overkoken kan daarnaast capaciteitsverlies en blijvende schade aan uw tractie accu veroorzaken. Dat komt omdat overkoken zorgt voor;

  • De batterij verliest zuur, dus we hebben capaciteitsverlies
  • Het zuur tast de container aan (er komt een gat in de container, dus zuur in de truck of op de vloer)
  • Lekspanningen en kruipstromen.

Voorkomen van een overkokende tractie accu

Eigenlijk heel eenvoudig, maar wel belangrijk; vul uw tractie accu secuur bij en doe dit altijd NA het laden. Door de accu niet te veel accu water te geven (let op; te weinig is ook schadelijk!) en door zorgvuldig te zijn en altijd het juiste moment te kiezen bespaard u uzelf een hoop ellende. Dat gezegd hebbende; we begrijpen dat een fout snel gemaakt is. Zeker wanneer u met hoge werkdruk te maken heeft of met veel wisselend personeel.

Als u zeker wilt zijn dat uw tractie accu nooit te veel of te weinig accu water toegediend kan krijgen kunt u een automatisch watervulsysteem op de accu plaatsen. Met een vlottersysteem zorgt u er dan voor dat de batterij niet te vol gevuld kan worden.

Een overkokende accu? Neem actie.

Als uw tractie accu heeft overgekookt moet er een zuurcorrectie worden uitgevoerd. Bovendien moet de container worden gereinigd en mogelijk gerepareerd worden.

Voorkom heftruck accu problemen door periodiek onderhoud

Door uw tractie accu en batterijlader goed te onderhouden kunt u een hoop problemen voor zijn. Er zijn een aantal onderhoudswerkzaamheden die iedere week uitgevoerd moeten worden:

  • Zorg ervoor dat u het elektrolytniveau van de tractie accu goed controleert. Staat het niveau onder de korf in de cel? Dan moet u de accu bijvullen met accu water.
  • Verwijder corrosie van de container.
  • Na het laden van de accu moet u deze altijd weer bijvullen. De tractie accu is dan namelijk nog op temperatuur. Dit geldt ook voor accu’s met een automatisch vulsysteem. Vul uw accu nooit voor het laden bij.
  • Wees secuur tijdens het bijvullen en zorg dat niet te weinig of te veel water toevoegt.
  • De accu moet altijd schoon en droog zijn.

Wilt u het onderhoud liever uitbesteden? Batterij Centrum Nederland staat voor u klaar.