Voordelen van tractiebatterij ten opzichte van lithium-ion batterij

Al jarenlang vertrouwen bedrijven op de kracht van tractiebatterijen. Tegenwoordig hoort u wellicht steeds vaker de term lithium-ion batterij voorbij komen. Als u de overweging maakt welke van de twee typen batterij het beste is voor uw bedrijf, lees dan onderstaande aandachtspunten. Weet u nog niet goed waar uw bedrijf over een paar jaar staat maar heeft u wel nu een nieuwe tractiebatterij nodig? Overweeg dan de keuze voor een meer voordelige, gebruikte tractiebatterij.

Levert uw accu na een paar uur minder goede prestatie en heeft u het idee dat deze aan vervanging toe is, maar weet u dit niet zeker? We kunnen een capaciteitstest voor u uitvoeren en eventueel uw accu laten inspecteren voor reparatie.

Verschillen tussen tractiebatterij en lithium-ion batterij

Er zijn verschillende kwaliteiten die beide soorten batterij typeren. Welke batterij de beste is voor u heeft te maken met de reeds aanwezige vloot aan interne transportmiddelen, uw specifieke werkzaamheden en deels persoonlijke voorkeur. Hieronder ziet u een aantal van de meest belangrijke overwegingen die u moet maken als u een keuze wilt maken tussen het ene of het ander soort batterij.

Welke interne transportmiddelen gebruikt u nu.

Een tractie accu is niet zo maar even te vervangen door een litium-ion batterij. De machine waar deze accu in moet, moet hierop gebouwd zijn. Ook het laadstation zal moeten worden vervangen wanneer u heftrucks met tractiebatterijen wil vervangen voor heftrucks met lithium batterijen. Een investering en verbouwing die flink wat kosten en werk met zich meebrengt.

Wilt u de accu kunnen overzetten naar een ander apparaat?

Tractie accu’s zijn uitwisselbaar, overstappen naar een andere leverancier heftrucks hoeft daarom niet perse probleem te vormen. Heftruck fabrikanten plaatsen over het algemeen (soms uit eigen productie) lithium-ion batterijen die specifiek voor een bepaald apparaat zijn gemaakt. Overzetten kan hierbij dus wel een probleem vormen.

Wanneer moet je de batterij laden

De lithium-ion accu kan tussentijds ” even” worden bijgeladen terwijl het voor de levensduur van een tractiebattterij belangrijk is alleen te laden wanneer de batterij voor 80% leeg is. Gevolg hiervan is dat u erop moet kunnen vertrouwen dat uw personeel er op tijd aan denkt de lithium batterij te laden. Gezien er geen tweede batterij aanwezig zal zijn kan dit anders gemakkelijk tot een paar uur productiestilstand zorgen.

Hoe snel moet de accu herladen worden.

Heeft u een heftruck nodig voor het zware werk? Dan wil je niet dat de batterij om de haverklap opnieuw aan de oplader gehangen moet worden. Een tractiebatterij komt over het algemeen beter uit de strijd wanneer er een hogere capaciteit nodig is. Met andere woorden; heeft u zwaardere ladingen of een reacher die ladingen op forse hoogte moet kunnen plaatsen? Laat u dan niet te snel afschepen met mooie beloftes over de lithium-ion batterij. Deze zal sneller geladen moeten worden, wat op zijn beurt dan weer een forse impact heeft op de levensduur van de accu.

Aanschafprijs

De tractiebatterij is voordeliger in aanschaf dan de lithium-ion batterij. Daarbij laten we eventuele aanvullende kosten zoals het vervangen van interne transportmiddelen en laadstation nog even buiten beschouwing.

Werkt u in hoge of juist lage temperaturen?

Beide batterijen werken het beste bij een omgevingstemperatuur tussen de 5-35ºC. Wanneer u in zeer hoge of lage temperaturen werkt heeft u een batterij nodig die hierop gestemd is. Anders verliest u kostbare actieradius. Deze eisen komen bijvoorbeeld naar voren in de zware industrie zoals hoogovens en bij logistieke dienstverleners van gekoelde producten. Laat u goed informeren door een specialist wanneer u met deze werksituaties te maken heeft. Zo voorkomt u dat u een kostbare lithium batterij koopt die onder lage temperaturen al snel leeg is of niet geladen kan worden.

Laat u altijd goed adviseren voor u tot aankoop overgaat.

De werkomgeving, het te vertillen gewicht, formaat en de mate waarin de lading omhoog moet worden getilt wegen allemaal mee bij het maken van een juiste keuze tussen de tractiebatterij en de lithium-ion batterij. En dan hebben we het nog niet eens over de mogelijkheden die er binnen de wereld van tractiebatterijen zijn. Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten of persoonlijk advies wilt ontvangen.